środa, 15 listopada 2017

Gołąbki !!! Gołąbeczki !!

Witam witam :)

Niestety jakieś takie odstępy robię w postach, ale co ja poradzę 😋 Wczoraj chciałam napisać ale zasnęłam usypiając Sebę!! Jak widać po postach ostatnio mi się to często zdarza 😟 ale jakoś wykańcza mnie cały dzień i PADAM. Czy lubicie gołąbki?!?! Ja osobiście bym bez nich przeżyła, mój mąż już nie koniecznie. Ale zrobiłam wczoraj takie jakieś pyszne 😋 Bez przepisu 😊 Bo nie mogłam znaleźć nic interesującego. Stwierdziłam, że jak już mam je zrobić to będą takie co być może będą mi smakować 😀(Jak widać odkryłam ikonki hihi) No i zrobiłam... i wyszły mega pyszne 💪💪💪💪💪jestem mistrzem ! 💙 A to przepis: 

60 dag mięsa mielonego z indyka
1 szklanka ryżu 
2 jajka
1/4 suchej bułki
1/2 papryki czerwonej
1 cebula
kapusta włoska (średnia główka)
sól
pieprz 
olej do smażenia
mleko
wywar np. warzywny

Zagotowujemy wodę w dużym garnku i wkładamy tam kapustę z wcześniej wyjętym głąbem. Wlewamy do drugiego garnka 2 szklanki wody i je solimy, jak się zagotuje to wrzucamy szklankę ryżu i solimy, zmniejszamy ogień i przykrywamy i czekamy aż ryż wchłonie całą wodę (czasami mieszając aby ryż nie przywarł do dna)
W tym czasie można podsmażyć cebulkę i lekko ją posolić.  Jak się zeszkli dokładamy paprykę pokrojoną w drobną kosteczkę i smażymy do miękkości. Bułkę namaczamy w mleku i jak będzie miękka odciskamy z niej mleko i dokładamy do mięsa. Solimy i pieprzymy do smaku. Wystygniętą cebulkę z papryką dorzucamy do mięsa. Następnie czekamy na ryż, który jak również wystygnie dokładamy do mięsa i mieszamy wszystkie składniki. 
Liście kapusty, które same odeszły od główki wyjmujemy pojedynczo z wody i wycinamy korzeń na płasko aby było łatwiej zwijać. i tak lecimy po kolei z każdym liściem(pamiętajmy aby zostawić z 5 listków, które np. się porwą aby je odłożyć na bok do wyłożenia naczynia). Gdy już mięsko mamy wymieszane z ryżem i resztą składników bierzemy liść, kładziemy go korzeniem do dołu i nakładamy sporą porcję farszu. Zaczynamy zwijać od dołu a później i zakładamy boczne części liścia do środka i zwijamy. Brytfankę czy naczynie żaroodporne należy wyłożyć liśćmi kapusty, które odłożyliśmy i dopiero na nie układamy gołąbki. Już ułożone gołąbki zalewamy wywarem przykrywamy liśćmi jeżeli takowe zostały, zamykamy naczynie i do piekarnika na 180'C termoobieg i na godzinkę 🙌😎
GOTOWE!!
Tu macie foto moich gołąbeczków tylko bez wyłożenia liśćmi bo zapomniałam, ale później wyłożyłam:)

A teraz z innej beczki wczoraj tj. 15.11 robiłam drugi raz beta hcg ilościowe. Tak dla samej siebie albo w sumie lekarzowi też może się przydać. Będzie wiadomo czy wszystko idzie w dobrym kierunku😊Jutro będę wszystko wiedzieć i dam znać... o ile znów nie zasnę 😝💤💤 Znalazłam ciekawy artykuł adekwatny do mojej sytuacji ==> https://parenting.pl/ciaza-po-cesarce    Miłej lekturki :)

Do poczytania !! 😘😘😘😘



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz